3 minuten om te lezen

Alles om de perfecte zithoek in je tuin te creëren …

Ken je dat gevoel? Je bent bij vrienden op bezoek, je zit gezellig in de eetkamer of de zithoek, en zonder dat je er de vinger kunt opleggen, vóél je dat het plaatje klopt. Alle elementen in de ruimte zijn perfect op elkaar afgestemd, zodat het er gezellig en comfortabel vertoeven is. Een heerlijke sensatie die je het liefst ook bij jou thuis – en in je tuin – ziet terugkomen. En dat kan ook. Wij geven je alvast enkele tips mee om van je tuinzithoek de perfecte relaxplek te maken!

Alles om de perfecte zithoek in je tuin te creëren

De ideale zithoek inrichten in je tuin

Of het nu gaat over de loungezetels op je terras of de zithoek onder die majestueuze plataan achteraan in je tuin, de ideale zithoek houdt rekening met deze drie regels:

Regel 1: zon en schaduw zijn in balans

Je zithoek installeer je het best op een zonnige plaats. De ideale oriëntatie is van zuidoost tot zuidwest. Zo heb je op een zuidoostelijk georiënteerd terras zonlicht van ’s ochtends tot in de late namiddag, terwijl een zuidwestelijk terras je verwent van de middag tot ’s avonds laat.

Natuurlijk houdt niet iedereen van een zonovergoten terras. Terwijl de ene niets liever doet dan zonnebaden, blijft een ander liever weg uit direct zonlicht. Een geslaagde tuinzithoek laat jou en je gasten dan ook de keuze. Er zijn plekken in de zon én plekken in de schaduw.

Moeilijk? Neen hoor! Een parasol of een aluminium terrasoverkapping met zonwering is al wat je nodig hebt.

Regel 2: creëer mentale rust

Een boekje lezen in een loungezetel of gezellig aperitieven met vrienden: in je zithoek wil je je even van de wereld afsluiten en volop genieten. En dat lukt het best als je je zithoek – jawel – in een hoekje inricht. Een zithoek dicht tegen de woning, tegen een muur of tuinscherm, of onder een pergola beschermt je tegen windvlagen, voelt warmer aan én geeft je onbewust gemoedsrust.

(Bron: Royal Botania)

Regel 3: breng alles in harmonie

Zorg er ten slotte voor dat alle elementen in je zithoek – van het tuinmeubilair tot de decoratiespulletjes – bij elkaar passen. Geen idee hoe je daaraan moet beginnen? Begin alvast hiermee:    

  • Wat is de stijl van je gevel ?

        
  • Heb je een romantische of een strakke tuin?

        
  • Maar ook: waar gaat jouw persoonlijke voorkeur naar uit?

        

Stem vervolgens je overkapping, tuinstoelen, kussens, decoratie, bloempotten, … hierop af.

Sue Deloore
Auteur: Sue Deloore

Sue Deloore is een outdoor living specialist bij Renson. Ze heeft een diploma industrieel ingenieur elektro-mechanica en voltooide een cursus projectmanagement aan de Vlerick Business School. Op verschillende gereputeerde websites, zoals Architectura.be, Bouwinfo.be en A-plus.be, heeft ze haar expertise rond buitenleven en architectuur gedeeld.

Connecteer op LinkedIn