3 minuten om te lezen

De ideale buitenkeuken voor foodies en levensgenieters

Staat je Instagram-feed vol met originele avocadosalades en verrukkelijke quinoamuffins? Of kijk je al reikhalzend uit naar de eerstvolgende barbecuegelegenheid? Met een buitenkeuken beleef je alle geneugten van het fijnproeversleven in een zalige buitenomgeving bij jou thuis!

De ideale buitenkeuken voor foodies en levensgenieters

Waarom een buitenkeuken maken?

We eten graag een lekkere maaltijd in een exquise omgeving, maar op restaurant gaan is best duur. De oplossing? Meer buiten koken en eten in de eigen tuin. Met een buitenkeuken kun je in alle comfort koken en barbecueën, dicht bij je gasten op het terras, en met alle tools binnen handbereik.

Buitenkeukens zijn al lang ‘de bon ton’ in warmere streken zoals Zuid-Europa en het zuiden van de Verenigde Staten, maar ook bij ons duiken ze almaar vaker op. Het hoeft namelijk heus geen 28 graden te zijn om aan de slag te gaan in een buitenkeuken!

Een buitenkeuken om van te smullen

Een buitenkeuken installeren doe je natuurlijk niet zomaar. Om ervoor te zorgen dat deze investering daadwerkelijk oplevert – en je vaak kunt gebruikmaken van je terras annex buitenkeuken – neem je het best deze tips in acht:

  • Plaats een dak of overkapping boven je buitenkeuken. Zonder terrasoverkapping lijdt je buitenkeuken te veel onder de weersomstandigheden en wordt de keuken snel vuil. Met een overkapping kun je er bovendien vaker gebruik van maken.
  • Voorzie voldoende zitplaats onder je terrasoverkapping. Een plensbui zal je (winter)barbecue niet langer verpesten!
  • In de zon of in de schaduw kokerellen? Dat kies je zelf met de juiste zonwering.
  • Voorzie twee soorten buitenverlichting: gerichte taakverlichting boven het aanrecht en gezellige sfeerverlichting boven de eettafel.
  • Ten slotte moet je de nodige aandacht besteden aan de keuze van je terrasvloer, want waar wordt gekookt, zijn vlekken onvermijdelijk. Ga voor vlekbestendige terrastegels of makkelijk reinigbare terrasplanken.
De ideale buitenkeuken voor foodies en levensgenieters

Het flexibele alternatief voor een buitenkeuken

Is een vaste buitenkeuken om praktische of financiële redenen niet haalbaar? Niet getreurd, want ook zonder een ingebouwde buitenkeuken kun je heerlijke buitenmomenten beleven. In combinatie met een eethoek onder je terrasoverkapping volstaan een verplaatsbare barbecue en bijzettafel om comfortabel te koken én te eten in je tuin.